Translate

Ahad, 21 Julai 2013

100 resepi kuih muih di Malaysia- ABUK-ABUK

1. Abuk Abuk

Bahan bahan
:
1) 300 gram sagu biji
2) 1 cawan gula melaka (dipotong kecil) atau gula merah
3) ½ biji kelapa parut (bahgian lembut sahaja)
4) Daun pisang (dipotong segi empat sama)
5) Garam secukup rasa
6) Lidi (kerat kecil) untuk sematan
7) 2 helai daun pandan (masuk dalam air kukusan)

Cara :
1) Masukkan agaragar,
air dan daun pandan di dalam periuk. Masak dengan api
sederhana sehingga agaragar
hancur dan mendidih.
2) Masukkan gula merah dan gula pasir. Kacau dan biarkan mendidih.
3) Tapis bahanbahan
tadi ke dlm periuk lain. Biarkan mendidih.
4) Sementara itu gaul telur dan santan sehingga sebati.
5) Tapis adunan telur dan santan ke dalam adunan agaragar.
Kacau dan biarkan
mendidih seketika.
6) Tutup api dan tuangkan adunan ke dalam loyang atau acuan.\
7) Sejukkan dan potong.
Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan