Translate

Isnin, 22 Julai 2013

100 resepi kuih muih di Malaysia- APAM TAPAI TEPUNG BERAS

6. RICE FLOUR APAM
 Lounge
ingredients
:
1) 2 cups glutinous rice wine
2) 500 grams of rice flour
3) 2 cups sugar
4) 4 cups water
5) eno salt 1 package (colic relief)
6) ½ teaspoon coloring (if necessary)
7) 1 whole grated coconut (white note only)
8) 1 teaspoon salt

ways:
1) Put the sugar, water and rice wine in a blender. Blend until smooth.
2) Add the rice flour and ensiled at least 4 hours.
3) Then input eno salt last viewed in marinade mixture and marinate for another
at least 1 hour.]
4) Add coloring if desired, stir and dip mold insert. Steam for 20
minutes.
5) Meanwhile, mix the grated coconut with salt.
6) After unleavened cooked, remove from oven and sprinkle with grated coconut.
Ready to serve.

6. APAM TAPAI TEPUNG BERAS
Bahanbahan
:
1) 2 cawan tapai pulut
2) 500 gram tepung beras
3) 2 cawan gula
4) 4 cawan air
5) 1 bungkus garam eno (pelega kembung perut)
6) ½ sudu teh pewarna (jika perlu)
7) 1 biji kelapa muda parut (ambil putih sahaja)
8) 1 sudu teh garam

Cara :
1) Masukkan gula, air dan tapai ke dalam pengisar. Kisar hingga halus.
2) Masukkan tepung beras dan peram sekurang-kurangnya 4 jam.
3) Kemudian masukan garam eno dlm adunan perapan tadi dan perap lagi selama
sekurang-kurangnya 1 jam.]
4) Tambah pewarna jika suka, kacau dan masukkan ke dlm acuan. Kukus selama 20
minit.
5) Sementara itu gaulkelapa bersama garam.
6) Setelah apam masak, keluarkan dari acuan dan tabur kelapa parut.
Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan