Translate

Isnin, 22 Julai 2013

100 resepi kuih muih di Malaysia- BINGKA KASTAD

12. BINGKA CUSTARD

ingredients
:
1) 2 cups flour
2) ½ cup custard powder
3) 2 eggs
4) 1 cup granulated sugar
5) ½ cup margarine (melt)
6) 410 ml evaporated milk
7) 4 cup pandan juice
8) ½ teaspoon green dye
9) ½ cup sesame seeds (fry without oil)
ways:
1) Preheat oven at 180 ° c for 10 minutes
2) Blend all ingredients except sesame and filter.
3) Meanwhile, brush the mold / pan with oil.
4) In the mold / pan into the oven. Bake at 180'C for ½ hour.
5) Remove from oven, sprinkle sesame seeds and continue baking for 20 minutes or
until you see the cook.
6) Cool and cut
Ready to serve.

12. BINGKA KASTAD
Bahan bahan
:
1) 2 cawan tepung gandum
2) ½ cawan tepung kastad
3) 2 biji telur
4) 1 cawan gula pasir
5) ½ cawan marjerin (cairkan)
6) 410 ml susu sejat
7) 4 cawan jus pandan
8) ½ sudu teh pewarna hijau
9) ½ cawan bijan (goreng tanpa minyak)
Cara :
1) Panaskan ketuhar pada suhu 180°c selama 10 minit
2) Kisar kesemua bahan kecuali bijan dan tapis.
3) Sementara itu sapu rata acuan/loyang dengan minyak.
4) Masuk acuan /loyang ke dalam ketuhar. Bakar pada suhu 180'C selama ½ jam.
5) Keluarkan dari ketuhar, taburkan bijan dan sambung bakar selama 20 minit atau
sehingga nampak masak.
6) Sejukkan dan potong
Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan