Translate

Isnin, 22 Julai 2013

100 resepi kuih muih di Malaysia- APAM SERI AYU

7. APAM SRI AYU

ingredients
1) 3 eggs
2) 240 grams sugar
3) 240 ml coconut milk or fresh milk
4) 1 tbsp pandan juice
5) 270 grams of wheat flour
6) 1 teaspoon ovallate
7) 1 tablespoon flour starch
8) 1 whole grated coconut (white note only)
9) Salt to taste

ways:
1) Eggs blended with sugar until fluffy.
2) Add the coconut milk / fresh milk, ovallate and wheat flour. Blend until smooth.
3) Heat the steamer and brush oil on the mold.
4) Mix oil and salt.
5) Put a little coconut into a mold. Press to compact.
6) Pour batter meet last mold.
7) Steam until cooked approximately 15 minutes. Remove from mold.

Ready to serve.

7. APAM SERI AYU
Bahanbahan
1) 3 biji telur
2) 240 gram gula
3) 240 ml santan atau susu segar
4) 1 sudu makan jus pandan
5) 270 gram tepung gandum
6) 1 sudu teh ovallate
7) 1 sudu makan tepung kanji
8) 1 biji kelapa muda parut (ambil putih sahaja)
9) Garam secukup rasa

Cara :
1) Telur dikisar bersama gula hingga kembang.
2) Masukkan santan/susu segar, ovallate dan tepung gandum. Kisar sehingga sebati.
3) Panaskan kukusan dan sapu rata minyak pada acuan.
4) Gaul rata kelapa dan garam.
5) Masukkan sedikit kelapa tadi ke dalam acuan. Tekan hingga padat.
6) Tuang adunan tepung memenuhi acuan tadi.
7) Kukus hingga masak anggaran selama 15 minit. Keluarkan daripada acuan.

Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan