Translate

Isnin, 22 Julai 2013

100 resepi kuih muih di Malaysia- BINGKA KUKUS

13. BINGKA STEAM
ingredients
:
1) 1 cup water
2) ½ teaspoon salt
3) 2 cups grated cassava
4) ½ grated coconuts
5) ½ teaspoon red food coloring

Sira material:
1) ½ cup water
2) brown sugar 1 piece (screwed)
3) 1 pandan leaves, concluded

ways:
1) Heat up the steamer. Brush oil on the pan.
2) Stir until well blended tapioca, water and dye. Pour the mixture into
dalamloyang.
3) Steam for ½ hour or until cooked. Allow to cool. Cut to bentukbentuk
is preferred.
4) Mix salt and grated coconut. Wrap pieces
bingka with oil.
5) Combine brown sugar, water and pandan leaves in a pot and cook until the other
soluble. Increase heat and boil until it becomes a thick sira.
6) Serve with water bingka sira.

Ready to serve.

13. BINGKA KUKUS
Bahan bahan
:
1) 1 cawan air
2) ½ sudu teh garam
3) 2 cawan ubi kayu parut
4) ½ biji kelapa parut
5) ½ sudu teh pewarna merah

Bahan sira :
1) ½ cawan air
2) 1 keping gula melaka (hancurkan)
3) 1 helai daun pandan, disimpulkan

Cara :
1) Panaskan pengukus. Sapu rata minyak pada loyang.
2) Gaul sehingga sebati ubi kayu, air & bahan pewarna. Masukkan adunan ke
dalamloyang.
3) Kukus selama ½ jam atau hingga masak. Biarkan sejuk. Potong kepada bentukbentuk
yang disukai.
4) Gaul garam bersama kelapa parut. Salut kepingankepingan
bingka dengan kelapa.
5) Satukan gula melaka, air & daun pandan dalam periuk lain dan masak hingga
larut. Besarkan api dan didihkan hingga menjadi sira yang pekat.
6) Hidang bingka bersama air sira.

Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan