17. FRUIT Bidara
ingredients
:
To the core:
1) ½ cup brown sugar
2) ¾ cup white sugar
3) 2 cups young coconut
4) 2 3
tablespoons flour
5) 2 pandan leaves
For the cake:
1) 1 cup flour
2) coconut essence adequately
3) fill 2 cups potatoes (boiled and mashed)
4) ½ grated coconut seeds (white only)
ways:
To the core:
1) All material for the core except put in a pot of oil.
2) Mix well and cook until the sugar is dissolved and boiling.
3) Add grated coconut and mix well. Remove from heat and set aside.
For the cake:
1) Mix potatoes with flour dough forms. Pellet dough bulatbulat
as big as
marbles.
2) Fill the oil in the center of the core
dough.
3) Meanwhile, in a pot brewing ir.
4) Boil the stuffed dough until itimbul and lift. Once lifted, mixed with
grated coconut.
Ready to serve.
17. BUAH BIDARA
Bahan bahan
:
Untuk inti :
1) ½ cawan gula merah
2) ¾ cawan gula putih
3) 2 cawan kelapa parut muda
4) 2 3
sudu makan tepung gandum
5) 2 helai daun pandan
Untuk kuih :
1) 1 cawan tepung gandum
2) Inti kelapa secukupnya
3) 2 cawan isi keledek (rebus dan lecek)
4) ½ biji kelapa parut (putih sahaja)
Cara :
Untuk inti :
1) Semua bahan untuk inti kecuali kelapa dimasukkan ke dalam periuk.
2) Gaul rata dan masak hingga gula larut serta mendidih.
3) Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Angkat dan ketepikan.
Untuk kuih :
1) Gaul rata keledek dengan tepung membentuk doh. Gentel doh bulatbulat
sebesar
guli.
2) Isi inti kelapa di tengahtengah
doh.
3) Sementara itu jerang ir di dalam periuk.
4) Rebus doh berinti sehingga itimbul dan angkat. Setelah diangkat, gaulkan dengan
kelapa parut.
Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan