Translate

Isnin, 22 Julai 2013

100 resepi kuih muih di Malaysia- BUAH GOMAK

18. FRUIT GOMAK
ingredients
:
For green bean flour:
1) 500 grams of green beans

To the core:
1) 1 whole grated coconut
2) 1 slice of brown sugar
(screwed)
3) 200 grams of brown sugar
4) ½ cup water


For the dough:
1) 1 packet of glutinous rice flour
2) green beans 2 cups flour
3) sufficient water

ways:

For green bean flour:
1) Green peas shelled, washed and drained.
2) Fry without oil until reddish.
3) Cool and finely machine. Then sifted.

To the core:
1) Boil the water, add brown sugar and brown sugar. Stir until the sugar dissolves.
2) Add grated coconut, stir well. Turn off heat and set aside.

To make fruit gomak:
1) Mix the glutinous rice flour with water little by little until blended. ripe
while on fire.
2) Take sejemput glutinous rice flour mixture and flatten it. Put ditengahtengahnya core.
Cover and flatten again. Make all of them.
3) Meanwhile, heat water steamer
4) Steam the mixture to a boil. Lift and coated with peanut powder
green.

Ready to serve.

18. BUAH GOMAK
Bahan bahan
:
Untuk tepung kacang hijau:
1) 500 gram kacang hijau

Untuk inti:
1) 1 biji kelapa parut
2) 1 keping gula melaka
(hancurkan)
3) 200 gram gula merah
4) ½ cawan air


Untuk doh:
1) 1 bungkus tepung pulut
2) 2 cawan tepung kacang hijau
3) Air secukupnya

Cara :

Untuk tepung kacang hijau:
1) Kacang hijau dibuang kulit, dibasuh dadan ditoskan.
2) Goreng tanpa minyak sehingga kemerahan.
3) Sejukkan dan mesin sehingga halus. Kemudian diayak.

Untuk inti:
1) Didihkan air, masukkan gula merah dan gula melaka. Kacau hingga gula larut.
2) Masukkan kelapa parut, kacau rata. Tutup api dan ketepikan.

Untuk buat buah gomak:
1) Bancuh tepung pulut dengan air sedikit demi sedikit sehingga sebati. Masak
sebentar di atas api.
2) Ambil sejemput tepung pulut tadi dan leperkan. Letakkan inti ditengahtengahnya.
Tutup dan leperkan semula. Buat sehingga habis.
3) Sementara itu panaskan air kukusan
4) Kukus adunan tadi sehingga masak. Angkat dan salut dengan tepung kacang
hijau.

Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan