Translate

Isnin, 22 Julai 2013

100 resepi kuih muih di Malaysia- BADAK BERENDAM


8. Rhino dip
Materials
:
1) ½ wrap glutinous rice flour
2) 8 pandan leaves (ground and wring its essence)
3) ½ grated coconut kernels (to be core)
4) 3 cups coconut milk
5) 1 cup brown sugar
6) 1 cup water
7) 1 teaspoon salt
ways:
1) denagn mixed grated coconut and brown sugar to be cooked fillings.
2) Heat the steamer.
3) Mix the glutinous rice flour with water and pandan essence mix well
soft.
4) Form a soft dough round
and fillings inside.
5) Meanwhile, mix coconut milk with salt.
6) Place the stuffed dough in a container and pour the milk around.
7) then steamed until cooked.
8) Cool.
Ready to serve.

8. BADAK BERENDAM
Bahan-bahan
:
1) ½ bungkus tepung pulut
2) 8 helai daun pandan (kisar dan perah patinya)
3) ½ biji kelapa parut (untuk dibuat inti)
4) 3 cawan santan
5) 1 cawan gula merah
6) 1 cawan air
7) 1 sudu teh garam
Cara :
1) Kelapa parut digaul denagn gula merah dan dimasak hingga menjadi inti.
2) Panaskan kukusan.
3) Bancuh tepung pulut bersama air dan pati pandan hingga menjadi doh yang
lembut.
4) Bentukkan doh lembut bulatbulat
dan isi inti di dalamnya.
5) Sementara itu bancuh santan bersama garam.
6) Letakkan doh berinti di dalam bekas dan tuangkan santan di sekelilingnya.
7) Kemudian kukus hingga masak.
8) Sejukkan.
Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan