Translate

Isnin, 22 Julai 2013

100 resepi kuih muih di Malaysia- BINGKA BAKAR

10. BAKE BINGKA
ingredients
:
1) 6 eggs
2) 1 can evaporated milk
3) 2 cans water
4) 4 cups flour
5) 2 cups granulated sugar
6) ½ cup pandan juice
7) ½ cup sesame seeds (fry without oil)


ways:
1) Blend all ingredients except sesame and cooking oil.
2) Apply mold or pan with cooking oil.
3) Pour into molds last dunan / brass.
4) In the mold / pan into the oven. Bake at 180'C for ½ hour.
5) Remove from oven, sprinkle sesame seeds and continue baking for 20 minutes or until
seem ripe.
6) Cool and cut

Ready to serve.

10. BINGKA BAKAR
Bahan bahan
:
1) 6 biji telur
2) 1 tin susu cair
3) 2 tin air
4) 4 cawan tepung gandum
5) 2 cawan gula pasir
6) ½ cawan jus pandan
7) ½ cawan bijan (goreng tanpa minyak)

Cara :
1) Kisar semua bahan kecuali bijan dan minyak masak.
2) Sapu acuan atau loyang dengan minyak masak.
3) Tuangkan dunan tadi ke dalam acuan /loyang.
4) Masuk acuan /loyang ke dalam ketuhar. Bakarpada suhu 180'C selama ½ jam.
5) Keluarkan dari ketuhar, taburkan bijan dan sambung bakar selama 20 minit atau sehingga
nampak masak.
6) Sejukkan dan potong

Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan