Translate

Isnin, 22 Julai 2013

100 resepi kuih muih di Malaysia- BURGER MALAYSIA

20. MALAYSIA BURGER
ingredients
:
For the sauce:
1) 2 tablespoons cooking oil
2) 1 large onion
3) 2 cloves of garlic
4) A little shrimp paste (toasted)
5) 10 stalks dried chillies (boiled and
finely ground)
6) ½ cup dried anchovies
7) 2 tablespoons brown sugar
8) ½ cup tamarind juice
9) 1 tablespoon granulated sugar
10) 1 teaspoon salt

For the dough:
1) 250g plain flour
2) 120ml milk / water
3) 2 tablespoons margarine
4) 2 ½ tablespoons sugar
5) ½ teaspoon salt
6) 2 teaspoons yeast
7) ½ 1
kg of cooking oil (for
frying)
8) ½ cucumber (cut thin)

ways:
For the sauce:
1) Heat the oil. Enter anchovies. Fry until golden.
2) Add the onion and chilli blended. Mix well and let
bubbling.
3) Add brown sugar, sugar and salt pasr. Mix well and leave to simmer
moment.
4) Remove from heat and set aside.
For the cake:
1) Put in a bowl material 1 to 6. Knead until the dough is not sticky.
Make a big round. Let fluffy 2-fold.
2) Punch punch
dough and divide into 8 portions. Make a round shape.
Let rise 2-fold longer.
3) Meanwhile, heat oil in a wok.
4) Fry the dough in a medium hot oil until golden brown. lift
and drain.
5) Shopping 2 dough (do not get lost). Fill with anchovies and sambal
cucumber.
Ready to serve.

20. BURGER MALAYSIA
Bahan bahan
:
Untuk sambal :
1) 2 sudu makan minyak masak
2) 1 labu bawang besar
3) 2 ulas bawang putih
4) Sedikit belacan (bakar)
5) 10 tangkai lada kering (rebus dan
kisar halus)
6) ½ cawan ikan bilis
7) 2 sudu makan gula merah
8) ½ cawan jus asam jawa
9) 1 sudu makan gula pasir
10) 1 sudu teh garam

Untuk doh:
1) 250g tepung gandum
2) 120ml susu/ air
3) 2 sudu besar margerin
4) 2 ½ sudu besar gula halus
5) ½ sudu teh garam
6) 2 sudu teh yis
7) ½ 1
kg minyak masak (untuk
menggoreng )
8) ½ biji timun ( dipotong nipis)

Cara :
Untuk sambal:
1) Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuningkuningan.
2) Masukkan bawang dan cili yang telah dikisar. Gaul rata dan biarkan
menggelegak.
3) Masukkan gula merah, gula pasr dan garam. Gaul rata dan biarkan menggelegak
seketika.
4) Angkat dan ketepikan.
Untuk kuih:
1) Masukkan ke dalam mangkuk bahan 1 hingga 6. Uli doh sehingga tak melekat.
Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2) Tumbuktumbuk
doh tadi dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
Biarkan naik 2 kali ganda lagi.
3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4) Goreng doh dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Angkat
dan tos.
5) Belah 2 doh yang (jangan sampai terputus). Isikan dengan sambal bilis dan juga
timun.
Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan