19. FRUIT MELAKA
ingredients
:
1) 1 packet of glutinous rice flour
2) 1 cup flour
3) 1 teaspoon salt
4) ½ teaspoon green dye
5) 2 pandan leaves
6) adequate water
7) 23
pieces of palm sugar (cut into cubes)
8) 1 whole grated coconut (white only)
ways:
1) Mix the flour with water, dye and salt until it becomes a dough.
2) Gentelkan dough about the size of marbles and brown sugar fill the middle
3) While the water boiled in a pot. Enter pandan leaves.
4) Insert the dough balls into the boiling water. Ball arise when
cooking. Remove from heat and cover with grated coconut.
19. BUAH MELAKA
Bahan bahan
:
1) 1 bungkus tepung pulut
2) 1 cawan tepung gandum
3) 1 sudu garam
4) ½ sudu teh pewarna hijau
5) 2 helai daun pandan
6) Air secukupnya
7) 23
keping gula melaka (dipotong dadu)
8) 1 biji kelapa parut (putih sahaja)
Cara :
1) Campurkan kesemua tepung dengan air, pewarna dan garam sehingga menjadi doh.
2) Gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka ditengahtengahnya.
3) Sementara itu jerang air di dalam periuk. Masukkan daun pandan.
4) Masukkan bebola doh tadi ke dalam air yang mendidih. Bebola timbul apabila
masak. Angkat dan salutkan dengan kelapa parut.
Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan