Translate

Isnin, 22 Julai 2013

100 resepi kuih muih di Malaysia- BINGKA JAGUNG

11. BINGKA CORN

ingredients
:
1) 500 grams of milk
2) 1 teaspoon salt
3) 3 eggs
4) 200 grams of wheat flour
5) 100 grams sugar
6) 50 grams of margarine
7) 2 tbsp custard powder
8) ½ can of cream corn
9) ½ cup sesame seeds (fry without oil)

ways:
1) Put all the ingredients except the sesame seeds in a blender. Blend until smooth.
2) Put it in a pot and cook over low heat for a while.
3) Meanwhile, brush the mold or pan with margarine.
4) Pour the batter into the mold / pan. Sprinkle sesame fried on it.
Insert pan into the oven and bake at 180 ° for an hour /
to cook.
5) Cool and cut.

Ready to serve.

11. BINGKA JAGUNG
Bahanbahan
:
1) 500 gram santan
2) 1 sudu teh garam
3) 3 biji telur
4) 200 gram tepung gandum
5) 100 gram gula
6) 50 gram marjerin
7) 2 sudu makan tepung kastad
8) ½ tin jagung berkrim
9) ½ cawan bijan (goreng tanpa minyak)

Cara :
1) Masukkan semua bahan kecuali bijan ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
2) Masukkan ke dalam periuk dan masak sebentar di atas api.
3) Sementara itu sapu rata acuan atau loyang dengan marjerin.
4) Tuang adunan ke dalam acuan/loyang. Taburkan bijan goreng di atasnya.
Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180° selama sejam /
hingga masak.
5) Sejukkan dan potong.

Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan